GÖZLEM / SEZGİN DÖKER
Küçük ve orta ölçekli işletmeler, büyüyen Türkiye için hayati önem taşıyor. Ülkemizdeki işletmelerin yüzde 99'undan, istihdamın yüzde 80'inden, üretimin de yüzde 40'ından fazlasını oluşturan KOBİ'ler, ekonomiye çok önemli katkılar sağlıyor. Ekonominin dinamosu olarak görev yapmalarına rağmen pek çok zorlukla mücadele eden KOBİ'lerin en dikkat çeken sorunları ise desteklerden yeterince yararlanamamaları ve uzman bilgisine erişim noktasında sıkıntı yaşamaları. Küçük ve orta ölçekli işletmeler, ekonomik sorunlar nedeniyle katma değeri yüksek ürünler üretmeye yönelik projeler geliştiremiyor ve bunun için teknik anlamda danışmanlık satın alamıyor.
İzmir'den Türkiye'ye
KOBİ'leri bu kısır döngüden çıkarma hedefiyle yola çıkan KOSGEB İzmir Güney Hizmet Merkezi Müdürlüğü, Türkiye'ye örnek olacak bir projeyi hayata geçiriyor. "KOBİ'ler İçin Gönüllü Uzman Danışmanlık Projesi" sayesinde İzmir'deki KOBİ'ler, alanında uzun yılların deneyimine sahip emekli bilim insanları, iş adamları, bürokratlar ve akademisyenlerden ücretsiz danışmanlık desteği alma şansına sahip olacak. Proje amacına ulaşırsa, İzmir'den Türkiye geneline yayılacak.
EBİLTEM destekliyor
Projenin mimarı olan KOSGEB İzmir Güney Hizmet Merkezi Müdürü Mustafa Çanakçı, Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıda, çalışmanın detayları ve hedeflerini anlattı. "KOBİ'ler İçin Gönüllü Uzman Danışmanlık Projesi"nin Ege Üniversitesi Bilim-Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM) desteğiyle hayata geçirildiğini belirten Müdür Çanakçı, bu proje ile, İzmir’de bulunan küçük ve orta ölçekli işletmelerin ihtiyaç duydukları danışmanlık hizmetlerinin daha verimli ve farklı bir yöntemle karşılanmasını hedeflediklerini ifade etti.
Teşviklerden yararlanılmıyor
İzmir'in Türkiye’nin sanayileşmiş bölgeleri arasında ilk sıralarda geldiğine dikkat çeken Mustafa Çanakçı, şöyle devam etti: "İmalat sektöründe İzmir’de toplam 23 bin 749 işletme olmasına rağmen az denebilecek sayıda işletme, devlet destek ve teşviklerinden yararlanabiliyor. Bu projenin bir amacı da devlet destek ve teşviklerinden yeteri kadar faydalanamayan İzmir’in sanayi ve ticaretine danışmanlık yolu ile proje hazırlama kültürüne katkı sağlamak ve bunun sonucunda da işletmelerin rekabet güçlerini yükseltmektir. Hedefimiz, işletmelerin mesleki, teknolojik, mali, idari ve stratejik konularda karşılaştıkları bilgi eksikliği ve deneyim yetersizliğinin ortaya çıkardığı kayıpların önlenebilmesi; sorunlarına etkili çözümler getirilebilmesidir."
Danışmanlar ve işletmeler arasında, projenin temel unsuru olan gönüllülük esasının bir sonucu olarak gelişecek içten ve sağlam iletişim sayesinde, önemli katma değer yaratacak değişimler meydana geleceğini beklediklerini ifade eden Mustafa Çanakçı, "Projenin uygulanmasından sonra çıkacak sonuçlar neticesinde uygulamanın tüm Türkiye’de hayata geçirilmesini hedefliyoruz" diye konuştu.
Proje çerçevesinde destek sunulacak; işletmelerin rekabet güçlerini artıracak ve küresel pazarlara taşınmalarını sağlayacak konular şöyle:
-Ar-Ge ve yenilik
-Mühendislik uygulamaları
-Bilgisayar ve bilgi teknolojileri
-Enerji teknolojileri
-Yeni teknik, teknolojiler ve tasarım
-Proje yönetimi, genel yönetim
-Ulusal ve uluslararası fonlardan yararlanmak üzere proje hazırlama
-Yatırım, pazarlama, üretim, insan kaynakları, mali işler ve finans
-Dış ticaret
-Çevre
-Ürün belgelendirme ve sistem belgelendirme
KİMLER GÖNÜLLÜ OLABİLİR?
-Bilgi ve tecrübelerini danışmanlık hizmetine ihtiyaç duyan işletmelere aktarmak isteyenler, projeye gönüllü danışman olarak dahil olabiliyor. Bu kişilerin emekli olmaları; belirttikleri uzmanlık alanlarında en az 15 yıl deneyim sahibi olmaları; uzmanlık alanları ile ilgili danışmalık şirketi vb. profesyonel bağlantılarının bulunmaması gerekiyor.
-Gönüllü uzmanlar, alanlarında danışmanlık hizmetine ihtiyaç duyan KOBİ’leri yerlerinde ziyaret ederek, maddi kazanç gayesi taşımadan en az 5, en fazla 15 iş günü sürecek bir çalışma neticesinde, işletmelere teknik ve idari konularda destek vererek gönüllü danışmanlık hizmetini sağlıyor.
-İzmir bölgesindeki,KOSGEB veri tabanına kayıtlı ve KOBİ Beyannamesi güncel işletmeler de, gönüllü uzman danışmanlık hizmeti almak içen EBİLTEM veya KOSGEB'e başvuruda bulunabilir.